Home
/
Nieuws
/

Retourpinnen wint snel terrein

Betalingsverkeer
November 13, 2017

Nederland positief over omgekeerde pintransactie. Een artikel terugbrengen naar de winkel en het aankoopbedrag via de betaalautomaat op je bankrekening retour ontvangen, het kan bij steeds meer winkels.

Vorig jaar kon het bij 12 procent van de winkels waar je kunt retourneren, nu bij 22 procent. Retourpinnen is inmiddels bij 60 procent van de consumenten bekend. Ongeveer een vijfde van de consumenten heeft er inmiddels gebruik van gemaakt. Het Nederlandse publiek staat in het algemeen positief tegenover de omgekeerde pintransactie en vindt het vooral makkelijk en veilig.


Retourpinnen bij steeds meer branches

Steeds meer verschillende branches omarmen retourpinnen. Kijken we naar de marktaandelen in het derde kwartaal, dan is de non-food met 29 procent de koploper, op de hielen gevolgd door mode met procent. Woningen en elektro hebben ook een aandeel van 20 procent. Daarnaast wordt Retourpinnen aangeboden bij warenhuizen, in de dienstverlening en boeken en tijdschriften, maar ook voor sportverenigingen of bij terugbetalen van borg wordt vaak Retourpinnen gebruikt. In september introduceerde Lidl als eerste supermarkt in Nederland Retourpinnen in al haar winkels. Het totale aantal Retourpintransacties in september bedroeg 250.039.

Geld direct terug op rekening

De Nederlandse consument ontving in het verleden meestal contant geld bij het retourneren van goederen. Met Retourpinnen krijgen klanten die een aankoop terugbrengen naar de winkel, het geld rechtstreeks teruggestort op hun betaalrekening. De volgende werkdag is het bedrag bijgeschreven op de rekening. Een Retourpinbon met handtekening van de winkelier geeft de garantie dat het bedrag onderweg is. Een Retourpintransactie is mogelijk wanneer de aankoop met een betaalpas of creditcard is betaald. Retourpinnen kan ook als de oorspronkelijke betaling met een betaalpas van iemand anders of een andere bank is gedaan.

Veilig en handig

Door Retourpinnen is er geen contant geld meer nodig bij het terugbrengen van aankopen. Dat biedt voor zowel consumenten als winkeliers voordelen. Zo hoeft een winkelier niet langer grote hoeveelheden contant geld aan te houden en hoeft de consument niet met cash over straat. Zeker bij grotere aankopen, zoals non-food producten, is dat een voordeel.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.