Home
/
Nieuws
/

persbericht | Winkeliers verwachten 900 miljoen Kerstomzet

Algemene zaken
December 16, 2017

Stijging van 7% ten opzichte van vorig jaarHet belooft een drukke kerst te worden voor winkeliers. Detailhandel Nederland verwacht circa 900 miljoen extra kerstomzet, dat is een groei van 7% ten opzichte van 2016. Er zijn dit jaar veel koopdagen waardoor de consument massaal in de winkelstraat te vinden is om luxe cadeaus aan te schaffen voor onder de rijk versierde boom. Naar verwachting geeft de consument gemiddeld €130,- uit per huishouden.

Hoogtijdagen voor detailhandel
De signalen die Detailhandel Nederland van haar leden opvangt beloven een spectaculaire eindsprint. Kerst valt dit jaar op een maandag en dinsdag. De piek verwachten wij op vrijdag, zaterdag en zondag. Met de huidige feestmaand beleeft de detailhandel mooie tijden.

“We zitten weer op het niveau van voor de crisis, misschien zelfs wel hoger. Het consumentenvertrouwen blijft toenemen, net als de werkgelegenheid. Het geld rolt de winkelstraten in en niets lijkt te gek. Navraag bij de leden leert ons dat wij de voorspelling aandurven dat er dit jaar circa 900 miljoen euro extra uitgegeven wordt aan lekker eten en mooie cadeaus. Prachtige cadeauverpakkingen maken het geheel compleet” aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland.

Trends
Om te zorgen dat de cadeaus niet op Marktplaats belanden, zet Detailhandel Nederland ze op een rij: bordspel 30 Seconds, de Nintendo Switch, het boek De logica van geluk van Mo Gawdat, maar natuurlijk ook parfum, mooie geschenksets, veel verschillende cadeaubonnen en elektronica zoals het scheerapparaat blijven traditiegetrouw enorm populair. Omdat de kerstman niet alles zelf kan bezorgen bestelt hij ook met Kerst veel cadeaus online. Het kerstdiner bestaat dit jaar uit luxe gerechten, vooral runderroast, zalm, kalkoen en serranoham zijn dit jaar populair.

Koopzondag
Eerder dit jaar deed Detailhandel Nederland een oproep aan alle gemeenten in Nederland om de openingstijden te verruimen, omdat de laatste koopdag voor Kerst een zondag betreft. Veel gemeenten hebben hier gehoor aan gegeven, zo heeft de gemeente Harderwijk voor het eerst in de geschiedenis een koopzondag. Er worden ook extra koopavonden georganiseerd.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.