Home
/
Nieuws
/

persbericht | Herindelingsverkiezingen Leeuwarden: pak leegstand aan!

Vestigingszaken
November 22, 2017

Net als veel andere gemeenten kampt Leeuwarden met leegstand in het centrum (10,6%). De verwachting is dat dit item topprioriteit zal worden bij de collegeonderhandelingen. Veel partijen hebben het in hun verkiezingsprogramma staan. Detailhandel Nederland analyseerde de programma’s van de grootste politieke partijen van de Friese hoofdstad: PvdA, CDA, PAL Groen Links, D66, VVD en Gemeentebelangen. In Leeuwarden gaat men vandaag naar de stembus.

Toch mag er een schepje bovenop van de nationale winkeliersvereniging. De analyse van de programma’s in Leeuwarden laat zien dat parkeren op de agenda staat. Partijen liggen echter uiteen in hoe zij met betaald parkeren om willen gaan. Secretaris Lokale Belangen van Detailhandel Nederland, Irma IJdens: “Bij vitale winkelgebieden horen goede parkeerfaciliteiten. Waar betaald parkeren niet nodig is om de parkeerdruk te reguleren moet betaald parkeren worden afgeschaft. Als dat niet mogelijk is dienen alternatieven onderzocht te worden.”

Uit analyse van de partijprogramma’s in Leeuwarden blijkt ook dat veiligheid van winkelgebieden een belangrijk thema is. Toch maakt nog niet elke partij expliciet dat het aangifteproces voor winkeliers moet worden verbeterd.


Herindelingsverkiezingen

Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In 14 gemeenten vinden echter al vandaag, 22 november, verkiezingen plaats. Dit zijn vervroegde verkiezingen in verband met een herindeling. Het gaat onder meer om Leeuwarden, Zevenaar en Slochteren. Detailhandel Nederland beschouwt deze verkiezingen en de komende de collega-onderhandelingen als een voorproef van wat we in heel Nederland kunnen verwachten.

Secretaris Irma IJdens: ‘Deze verkiezingen geven de ultieme kans aan gemeenten om hun detailhandelsbeleid aan te scherpen. Wij roepen gemeenten bijvoorbeeld op om parkeertarieven te verlagen, de veiligheid te verhogen en door te investeren in aantrekkelijke winkelstraten. Dit is hard nodig voor behoud van vitale steden en dorpen.”

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.