Home
/
Nieuws
/

Onverwachts en op de valreep akkoord over biologische landbouw

Europa
June 30, 2017

Op 28 juni hebben de lidstaten en het Europees Parlement, na ruim 3 jaar onderhandelen, een informeel akkoord bereikt om de regels voor biologische landbouw te herzien. Het voorstel was lang geblokkeerd en leek eerder te worden teruggetrokken. Het doel van het voorstel is het wegnemen van belemmeringen die een duurzame ontwikkeling van de biologische productie in de EU in de weg staan, het garanderen van een eerlijke concurrentie voor landbouwers en marktdeelnemers, een efficiëntere ontwikkeling van de interne markt, en het vergroten van het vertrouwen van de consument in biologische producten.

Concreet van belang voor de detailhandel is de introductie van checks op biologische producten. Op aandringen van het Europees Parlement worden de controles versterkt. Dat betekent dat een risico-gebaseerde aanpak, waar EuroCommerce op aan drong, niet altijd het uitgangspunt wordt. Dat wijkt af van de recent aangenomen verordening voor officiële controles. Controles zullen jaarlijks ter plekke plaats te laten vinden. Dat kan tweejaarlijks worden in het geval de afgelopen drie jaar geen problemen zijn gevonden. Positief is dat winkeliers die alleen voorverpakte producten verkopen uitgezonderd zijn van de certificering en controles, mits ze deze niet zelf importeren. Winkeliers die niet-voorverpakte producten verkopen kunnen een uitzondering aanvragen, bijvoorbeeld op basis van een relatief lage jaarlijkse omzet.

De precieze afspraken zullen moeten blijken uit de definitieve tekst. Die wordt pas openbaar nadat het Europees Parlement en de lidstaten instemmen met het akkoord, eind september of begin oktober. De verordening is van toepassing vanaf 1 juli 2020.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.