Home
/
Nieuws
/

Masterclass Detailhandel 2017

Vestigingszaken
May 18, 2017

Enkele weken geleden vond de Masterclass Detailhandel plaats in de Jaarbeurshallen in Utrecht. De bijeenkomst werd afgetrapt met het plenaire deel waarin met elkaar werd gekeken naar het huidige retaillandschap en de nodige kansen en uitdagingen waarmee we te maken hebben.

Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland, sprak over de uitkomsten van het onderzoek ‘Werk aan de winkel: de Nederlandse detailhandel in versnelling richting 2025’, uitgevoerd door adviesbureau McKinsey & Company. Factoren als toekomstige verschuivingen in de bevolkingssamenstelling, consumentengedrag, technologische innovatie en toenemende concurrentie zorgen volgens de resultaten van het rapport voor veranderingen die grote impact hebben op de detailhandel. ‘Afname van werkgelegenheid, toename van leegstand en verschraling van het winkelaanbod hangt ons boven het hoofd als we niet gezamenlijk ingrijpen.’ Tijdens het plenaire deel werd benadrukt dat het kwartje door goede samenwerking van retailers, gemeenten en andere belanghebbende ook de andere kant uit kan vallen. Herstructurering en aanpassingen in beleid zijn van groot belang om structurele barrières, zoals inflexibele bestemmingsplannen, ongewenste prikkels in de vastgoedsector en inflexibiliteit in de arbeidsmarkt, weg te nemen.

Na de presentatie over het retaillandschap anno 2025 vond aansluitend een paneldiscussie plaats met Anneke de Vries (SVP Real Estate, Construction and Franchise Albert Heijn), Sander de Rouwe (Gedeputeerde Provincie Friesland) en Nico van der Veen (Algemeen directeur van Warenhuis Vanderveen Assen en Bestuurder MKB Assen). Onder leiding van dagvoorzitter en voormalig Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester werd er gesproken over de kansen binnen de retailsector. Vervolgens gaven Tom Kikkert (eigenaar adviesbureau) en Rick Zijderveld (gemeente Den Haag) hun visie op lokaal niveau. Met elkaar concludeerde de panelleden onder andere dat samenwerken de sleutel is tot succes, beleid beter afgestemd moet worden met omliggende gemeenten, goede parkeergelegenheid en variëteit in winkelaanbod noodzakelijk is voor een aantrekkelijke binnenstad en dat de provincie een nog grotere rol moet gaan vervullen bij het sturen op en de invulling van het detailhandelsbeleid. Na diverse reacties uit de zaal werd het plenaire deel afgerond en stonden er vier interactieve deelsessies op het programma. Lees het volledige verslag.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.