Home
/
Nieuws
/

INFORMATIE | wees er op tijd bij met invoering SCA

Betalingsverkeer
September 16, 2020

Volledige invoering van SCA voor online kaartbetalingen nadert snel Uiterlijk op 31 december 2020 moeten online kaartbetalingen voldoen aan de EU-richtlijnen voor veilige klantverificatie (SCA, Strong Customer Authentication). Vanaf oktober zullen kaartuitgevers online kaartbetalingen zonder tweestapsverificatie volgens de Europese SCA-richtlijnen, steeds vaker afkeuren, bij steeds lagere bedragen. Wees er op tijd bij!

Met de EMV 3DS-standaard voor SCA (EMV 3-D Secure) bij kaartbetalingen kunnen kaarthouders vlot en veilig worden geverifieerd, bijvoorbeeld met een simpele vingerafdruk of mobiele pincode. Kaartuitgevers zullen betalingen mét 3DS-verificatie veel vaker goedkeuren.

Heeft u een webwinkel en voldoet u nog niet aan de SCA-richtlijnen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw betaaldienstverlener! Webwinkels die hun processen voor kaartbetalingen niet op tijd aanpassen, zullen tijdens de drukke winkelperiode voorafgaand aan de feestdagen vaker te maken krijgen met online creditkaartbetalingen die worden afgewezen.

Neem voldoende tijd om goed te testen!

Wie vroeg overstapt naar 3DS kan dit uitgebreid en rustig testen en daarbij direct profiteren van een hogere conversie. De nieuwste versie van 3DS die Nederlandse creditkaartuitgevers in de loop van oktober allemaal ondersteunen en waarmee de beste klantervaring kan worden geboden, is 3DS v2.1 of hoger. Na 31 december 2020 worden nagenoeg alle online creditkaartbetalingen zonder 3DS onherroepelijk afgekeurd tenzij er vrijstelling van SCA mogelijk is.

Waar staan we nu in Nederland?

Op 1 januari 2021 moeten alle schakels in de keten voor online kaartbetalingen in Nederland volledig voldoen aan de EU-richtlijnen voor SCA. De deadline voor het invoeren van SCA is al een keer met 15 maanden uitgesteld door de EBA, de European Banking Authority, en zal niet nogmaals worden uitgesteld. Begin september 2020 lagen alle Nederlandse creditkaartuitgevers, transactieverwerkers en betaalinstellingen volledig op schema om deze deadline te halen. Nederlandse kaartuitgevers wijzen online kaartbetalingen zónder SCA nu nog niet systematisch af. Met zogeheten soft-declines worden online kaartbetalingen zonder SCA (zogeheten legacy transactions) vanaf oktober 2020 echter steeds vaker wél afgewezen. In dat geval kan de webwinkelier de betaling alsnog mét SCA aanbieden, met behulp van de 3DS-standaard.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.