Home
/
Nieuws
/

INFORMATIE | Handreiking Dienstenrichtlijn gepresenteerd

Vestigingszaken
October 16, 2019

Deze week is in Den Haag de handreiking ‘Dienstenrichtlijn en ruimtelijke ordening’ gepresenteerd. Overheden kunnen deze richtlijn gebruiken om te toetsen en te motiveren of het brancheringsbeleid uit hun bestemmingsplan in lijn is met de Europese Dienstenrichtlijn.

Naar aanleiding van het geschil tussen de gemeente Appingedam en Visser Vastgoed Beleggingen BV is er een aantal uitspraken geweest van het Hof van Justitie van de EU en de Raad van State. Volgens deze uitspraken valt de Detailhandel onder de Europese Dienstenrichtlijn en dit heeft een aantal consequenties.

Bij het maken van bestemmingsplannen maken veel Nederlandse provincies en gemeentes gebruik van zogenaamde “vestigingsbeperkingen”. Deze beperkingen zijn nog steeds toegestaan maar moeten voldoen aan een aantal criteria. De drie hoofdcriteria zijn:

  • niet discriminerend,
  • noodzakelijk
  • evenredig

De handreiking‘Dienstenrichtlijn en ruimtelijke ordening’ biedt inzichten en handvatten rondde uitwerking van vestigingsbeleid en Europees rechtelijke voorwaarden.

Deze handreiking is een uitgave van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en he tMinisterie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met de Retailagenda, het IPO, VNG en tal van specialisten.

Klik hier om de Dienstenrichtlijn te downloaden.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.