Home
/
Nieuws
/

CORONA INFORMATIE

Algemene zaken
March 19, 2020

Binnensteden leeg maar wijkwinkelcentra profiteren van hamstergedrag. Dat is de uitkomst van een analyse door Locatus en PFM. Het Corona virus heeft grote gevolgen voor veel sectoren en zeker ook voor de retail. In een sector die al jaren in de hoek zit waar de klappen vallen zal een omzetuitval die enkele weken of langer gaat duren desastreuze gevolgen hebben. Om een beeld te schetsen van hoe groot de gevolgen zijn, hebben PFM Footfall Intelligence en Locatus als marktleiders in 'passanten tellen' hun gegevens gecombineerd en onderstaande analyse gemaakt.

Lees hier het gehele persbericht over het aantal passanten in winkelcentra.

NOODMAATREGELEN OVERHEID - 16 MAART 2020

Maandag 16 maart heeft de Nederlandse regering een pakket noodmaatregelen bekend gemaakt om ondernemers te ondersteunen. Doel is om aan de ene kant banen te behouden en ondernemers door deze moeilijk tijd te loodsen. Als Detailhandel Nederland zijn we zeer tevreden dat het kabinet getroffen ondernemers op deze manier wil steunen. De aangekondigde noodmaatregelen geven een financiële alsook een emotionele verlichting voor winkeliers. Op dit moment ervaren al veel (kleine) winkeliers problemen omdat de vraag uitvalt. We gaan ervan uit dat de noodmaatregelen zo snel en goed mogelijk uitgevoerd worden. Voor detailhandel-specifieke aanvullende vragen staan wij in direct contact met onze achterban en onder meer het ministerie van EZK.

Betrokken bij de maatregelen zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De pakket is drie maanden van kracht, met een mogelijkheid tot een verlening van drie maanden. In totaal wordt tussen 10-20 miljard Euro vrijgemaakt voor dit noodpakket. De maatregelen zijn per terugwerkende kracht van 1 maart van toepassing. Hieronder een korte samenvatting van de relevante maatregelen voor de detailhandel.

- Om de zwaarst getroffen sectoren bedrijven te steunen komt er een noodloket waar ondernemers direct 4.000 euro kunnen krijgen. Dat geldt voor getroffenen in onder meer de horeca-en reisbranche. Aan een aanvullende compensatieregeling wordt gewerkt.

- Alle ondernemers kunnen de komende drie maanden uitstel krijgen van belastingbetaling. Het gaat dan om inkomstenbelasting,vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Verzuimboetes voor het te laat betalen van belastingen worden niet gegeven.  

- Het kabinet overlegt met gemeenten over de mogelijkheid om lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen in te trekken.

- Sinds maandag 16 maart kunnen bedrijven die in financiële problemen dreigen te komen, de overheid vragen garant te staan voor leningen bij hun bank. De garantstelling wordt verruimd naar 90 procent (i.p.v. 50 procent). 

- Bedrijven met een omzetverlies van minimaal 20 procent, kunnen werktijdverkorting aanvragen. Er komt een nieuwe regeling waarbij medewerkers tot 90 procent van hun loon doorbetaalt krijgen door de overheid. (Ook flexwerkers met tijdelijke- en oproepcontracten komen hiervoor nu in aanmerking.)

- De huidige regeling werktijdverkorting komt per direct te vervallen. Gedane aanvragen worden automatisch in het nieuwe systeem opgenomen.

Alle maatregelen staan te lezen op deze site van de overheid.

Er is een poster ontwikkeld waar alle maatregelen nog eens kort en krachtig worden weergegeven.

Werkgeversorganisatie VNO NCW MKB Nederland heeft positief gereageerd op de maatregelen.

Lees hier diverse reacties en oproepen van aangesloten branches.

Voor welke cruciale beroepsgroepen geldt de regeling nood-kinderopvang? Lees het hier. VNO-NCW heeft een duidelijke uitleg gegeven op hun website over de interpretatie van de lijst.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.