Home
/
Nieuws
/

Europees Parlement vindt dat apparaten langer moeten meegaan

Europa
July 13, 2017

Op 4 juli nam een grote meerderheid van het Europees Parlement een resolutieaan waarin het oproept tot een langere levensduur voor apparaten, strengere eisen voor producten, en betere consumenteninformatie. Het EP wil af van de wegwerpmentaliteit en roept de Europese Commissie op om actie te ondernemen. Goed voor een duurzamere sector, of te maatgevend?

Het EP-rapport stelt dat producten niet duurzaam zijn. Niet alleen zijn ze snel stuk of versleten, ze kunnen vaak ook niet worden gerepareerd. Daarnaast is software vaak snel verouderd. Televisies, stofzuigers, scheerapparaten en vooral mobiele telefoons belanden daarom vaak veel te snel bij het grofvuil. Dat is een probleem voor de consument en het milieu. Het EP stelt dat 77% van consumenten liever producten zou repareren dan vervangen, maar ze toch weg moet gooien door te hoge reparatiekosten en slechte servicevoorziening (Eurobarometer 2014).

Om producten duurzamer te maken moet repareren makkelijker worden, onder meer door ruime beschikbaarheid van reserveonderdelen en een reparatievriendelijker ontwerp te verplichten. Het EP wil ook dat consumenten beter geïnformeerd worden over de duurzaamheid en herstelbaarheid van producten, bijvoorbeeld via etikettering of keurmerken. Ook dringt het rapport aan op informatiecampagnes over het correct gebruik en onderhoud van producten.

Verder wil het EP af van ‘geplande veroudering’. Producten zouden ontworpen zijn met ingebouwde defecten zodat ze kapotgaan na een bepaald aantal keren te zijn gebruikt. De studie verwijst naar een Frans onderzoek, waarbij 92% van de consumenten ervan overtuigd is dat onder meer witgoed expres zo wordt gemaakt dat het niet te lang meegaat. Een Belgische studie in mei dit jaar kon echter geen geplande veroudering aantonen. Of snelle veroudering het gevolg is van opzet of slijtage doet er niet toe volgens de Europese consumentenkoepel BEUC: “De levensduur beantwoordt niet aan wat consumenten verwachten of aan wat technisch mogelijk is”.

Detailhandel Nederland vindt duurzame productie en consumptie belangrijk. Strengere producteisen kunnen bijdragen aan een duurzamere inkoop. Ook kan het faciliteren van reparaties het bedrijfsleven helpen, zoals ook UNETO-VNI stelde. Tegelijkertijd moet wel sterk worden opgepast dat nieuwe verplichtingen niet de verkeerde duurzaamheidsafwegingen maken, het serviceniveau beperken, of disproportionele kosten voor winkeliers opleveren. Soms is vervanging van bijvoorbeeld een koelkast milieuvriendelijker. Winkeliers zetten zich ook in voor betere consumenteninformatie. Meer informatie via keurmerken of etiketteringen zijn echter lang niet altijd beter voor de begrijpelijkheid. Tot slot zijn verwijzingen naar opzettelijke geplande veroudering onterecht stigmatiserend.

Het rapport van het Europees Parlement is een eigen-initiatiefrapport. Dat heeft juridisch verder geen directe gevolgen, maar legt wel de bal nadrukkelijk bij de Europese Commissie om met wetsvoorstellen te komen.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.