Home
/
Nieuws
/

Europa maakt zich op voor één privacywet

Sociale zaken
July 4, 2017

Vanaf 25 mei 2018 is de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in heel Europa van kracht. De AVG komt voort uit de Europese General Data Protection Regulation(GDPR). Nu heeft iedere lidstaat nog een eigen privacywet, zoals in Nederland thans de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt. De verordening heeft niet alleen impact op verwerking van klantgegevens, maar ook op gegevens in personeelsadministraties.

Vorig jaar werd de AVG al gepubliceerd waarbij voor een overgangsperiode van twee jaar is gekozen. Deze tijd moeten bedrijven en toezichthouders gebruiken om zich voor te bereiden. Door de nieuwe regelgeving krijgen mensen meer privacy-rechten. Zo moeten organisaties kunnen bewijzen dat zij toestemming hebben gekregen om persoonsgegevens te verwerken. Voor mensen en dus ook werknemers moet het ook makkelijk zijn om hun toestemming weer in te trekken. Wanneer zij het niet eens zijn met de manier waarop met hun persoonsgegevens wordt omgegaan, kunnen zij een klacht indienen. Aan het niet voldoen aan de regelgeving hangen boetes die hoog kunnen oplopen.

Detailhandel Nederland ontwikkelt op dit moment een tool, waarmee u overzichtelijk een check kunt uitvoeren om te zien of uw organisatie al voldoet aan de nieuwe regelgeving. Deze zal naar verwachting na de zomer worden gepresenteerd.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.