Home
/
Nieuws
/

Continue scholing financieel mogelijk

Sociale zaken
May 16, 2017

Met ingang van het komend studiejaar, dat 1 augustus 2017 voor mbo en 1 september 2017 voor HBO en universiteit begint, kan iedereen tot 55 jaar een beroep doen op het Levenlanglerenkrediet. Hiermee kan iedereen die geen studiefinanciering ontvangt, geld lenen om les-/collegegeld te betalen als zij een opleiding in het mbo of het hoger onderwijs willen volgen. Dit geldt ook voor werknemers die zich willen omscholen of een tweede opleiding willen volgen.

Hoeveel iemand kan lenen hangt af van de hoogte van het les-/collegegeld en de duur van de opleiding. Dat is meestal 4 of 5 jaar; wanneer een deeltijdopleiding wordt gevolgd dan is er recht op 1 jaar extra. Als er geen recht meer is op het krediet, dan gaat op 1 januari van het daaropvolgende jaar de verplichting tot terugbetaling in. De rente wordt vastgesteld voor 5 jaar en de lening moet in 15 jaar terugbetaald worden.

De regeling kan aangevraagd worden via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daar zijn ook de voorwaarden voor het Levenlanglerenkrediet te vinden waaraan de (aankomend) student moet voldoen. Een tijdige aanvraag voorkomt dat een periode niet wordt ontvangen, want er wordt niets met terugwerkende kracht toegekend.

De regeling past in de visie dat iedereen zich moet blijven ontwikkelen en er voortdurend behoefte is aan bij- en omscholing in een veranderende arbeidsmarkt.

Detailhandel Nederland onderkent het belang van een goede opleiding om zich te kwalificeren voor de arbeidsmarkt en pleit voor goed onderwijs dat aansluit op de behoeften van het werkveld. In dat verband onderzoekt Detailhandel Nederland de mogelijkheden om te komen tot goede aansluiting tussen MBO en HBO en om tot TOPscholen in het HBO te komen voor de retailsector.

Wil je op de hoogte blijven?

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je hebt je succesvol aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.